Żurawina to niepozorny cierpki owoc, który przez Polaków jest niedoceniany. Żurawina pomaga zrzucić nadmiar kilogramów ponieważ posiada dużo błonnika oraz witaminę C, a także B1 i B Żurawina posiada duży skład minerałów w tym jod, miedź, fosfor oraz wapń. Poza tym jest to owoc zbawienny dla serca oraz nerek. Warto wprowadzać ją do swojej diety poprzez robienie koktajli oraz podjadanie suszonych owoców. Żurawina według naukowców i robionych badań, zmniejsza prawdopodobieństwo powstawania miażdżycy oraz złogów miażdżycowych w żyłach. Owoce żurawiny można w kuchni stosować na różne sposoby. Można zrobić sałatkę z rukoli i warzyw i dodać parę owoców żurawiny do tego i polać sosem balsamicznym. Poza tym można robić koktajle. Na przykład 1/4 szklanki żurawiny, jogurt, łyżeczka miodu i trochę cynamonu miksujemy blenderem. W ten sposób powstaje pyszny i bardzo zdrowy napój, który służy nie tylko naszej linii ale również sercu i nerkom. Żurawina również wypłukuje bakterie z przewodu moczowego.