Znaczenie błonnika w diecie

Zdrowa dieta powinna zawsze zawierać odpowiednią ilość błonnika. Jego źródłem są produkty roślinne, na przykład warzywa i owoce, ale także ziarna zbóż i ryż. Błonnik nie jest trawiony przez organizm, ale spełnia ważną funkcję regulując pracę jelit. Brak błonnika w diecie jest jedną z podstawowych przyczyn rozwoju zaparć. Niestety coraz chętniej sięgamy po różne przetworzone produkty, w diecie brakuje owoców i warzyw, Warto także pamiętać, że białe pieczywo, makarony i biały ryż zawierają znacznie mniej błonnika niż ich pełnoziarniste odpowiedniki i w związku z tym są mniej korzystne dla zdrowia. Na rynku dostępne są różne produkty i suplementy, które mają uzupełniać niedobory błonnika w diecie, jednak nie jest to idealne rozwiązanie. Najlepiej sięgać po różnorodne produkty roślinne, które jednocześnie dostarczą najważniejszych substancji odżywczych w postaci witamin i minerałów. Oczywiście nie można także zapominać o piciu wody – bez odpowiedniej ilości płynów błonnik nie będzie w stanie spełniać swojej funkcji.