Szparagi są jeszcze stosunkowo mało popularne w naszym kraju, a szkoda, bo to bardzo zdrowe warzywo. Pewnie na ich niekorzyść działa stosunkowo krótko trwający sezon i jednocześnie wysoka cena, ale także specyficzny smak, który nie w każdy gust się wpisuje. Ponieważ jednak szparagi na popularności zyskują, coraz więcej pomysłów na ich wykorzystanie dociera do zwykłego śmiertelnika, warto się więc do nich przekonać, gdyż są bardzo zdrowe. Jednym z najcenniejszych składników jest asparagina, która wpisuje warzywo na listę polecanych cukrzykom. Pobudza ona bowiem organizm do wytwarzania insuliny. Działa także moczopędnie i oczyszczająco, jest więc godna zainteresowania osób z problemami nerkowymi. Szparagi to również błonnik oraz pełna gama witamin z grupy B. Prócz tego, w szparagach odnajdziemy witaminę A oraz C. Dobrze jest spożywać szparagi także z uwagi na obecność składników mineralnych: żelaza, wapnia, potasu. Odmiana zielona ma w sobie także chlorofil, działający oczyszczająco i wspomagający pracę najważniejszych układów w naszym organizmie.