Warzywa to niewątpliwie jedne z najzdrowszych produktów dlatego też klasują się one na samym dole piramidy żywieniowej. Dietetycy są zgodni co do tego, iż warzywa jedzone w dużych ilościach zawsze pozytywnie wpływaj na zdrowie naszego organizmu. Posiadają one nie tylko ogromne ilości witamin i składników mineralnych, ale również błonnika. Ich przewaga nad owocami tkwi w tym, ze są o wiele mniej kaloryczne i nie posiadają tak dużych ilości cukrów – fruktozy. W jakiej formie jednak spożywać warzywa, aby wycisnąć z nich jak najwięcej dobrego? Otóż wbrew pozorom warzywa gotowane przyniosą o wiele więcej korzyści, niż warzywa surowe. Oczywiście rodzaj obróbki termicznej również nie jest bez znaczenia, gdyż warzywa gotowane na parze lub pieczone będą zdecydowanie najzdrowsze. Pierwszą zaletą warzyw poddanych obróbce termicznej jest kolosalny wzrost dobroczynnych przeciwutleniaczy a nawet ilości samych witamin. Jeżeli natomiast spożywamy warzywa surowe, to nie powinny one przeważać nad tymi na przykład pieczonymi.