Podwieczorek to bardzo ważny posiłek. Gdy pamiętamy o spożywaniu 5 posiłków dziennie to podwieczorek spełnia w nim rolę analogiczną do drugiego śniadania. Sprawia, że nie doprowadzamy do zbytniego spadku stężenia glukozy we krwi między głównymi posiłkami. Warto o tym pamiętać i zadbać o codzienny pyszny, smaczny i zdrowy podwieczorek. Może nim być zdrowa przekąska, owoc, albo coś słodkiego. Wiele zależy od charakteru naszej diety i upodobań. Nie powinien być zbyt obfity, ale taż pod żadnym pozorem nie powinniśmy z niego rezygnować. Nie powinien być zbyt ciężki, bo wtedy przesuniemy czas kolacji i ona może nam zaszkodzić (nie powinniśmy jeść bezpośrednio przed snem). Nie powinien być też zbyt słodki, bo słodycze nigdy nie są wskazane w nadmiernej ilości. Warto jednak sięgnąć po coś, co lubimy. Może lekka kanapka ze świeżymi warzywami? A może jogurt z nasionami? To już zależy wyłącznie od nas. Ważne, żeby to było smaczne i zdrowe i nasyciło nas na kilka godzin. Dzięki podwieczorkowi zjemy zapewne lżejszą kolację, a to także korzystne.