Jedzenie dużych ilości cukru jest niekorzystne dla organizmu. Jednocześnie cukier jest praktycznie wszędzie – dodajemy go do napojów takich jak kawa i herbata, znajduje się w słodyczach, dżemach, jogurtach owocowych i wielu innych produktach, po które sięgamy na co dzień. W ten sposób nieświadomie każdego dnia dostarczamy organizmowi duże ilości tej szkodliwej substancji. Dlatego coraz większym zainteresowaniem cieszą się różne alternatywy w postaci słodzików. W przeciwieństwie do cukru tego typu produkty mają stosunkowo dużą zawartość kalorii. Inaczej również wpływają na organizm – większość z nich nie jest trawiona, inne są metabolizowane w naturalny sposób. Spożywane w określonych ilościach nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Dostępny jest także szereg naturalnych produktów, które mogą skutecznie zastąpić cukier i jednocześnie są zdrowsze. Należy do nich na przykład miód, syrop klonowy, czy ksylitol, czyli cukier brzozowy. Są one polecane osobom zmagającym się z nadwagą, a także cukrzykom.