Anemia jest to choroba powodująca zaburzenia w procesie powstawania czerwonych krwinek w ludzkim organizmie. W wyniku niedoboru tych komórek krwi możemy czuć się ospali, ociężali, apatyczni, nasza skóra przybierze niezdrowo blady wygląd. Przyczyn powstawania anemii jest wiele. Najpopularniejsze z nich to nieprawidłowe odżywianie się, zmęczenie wywołane przepracowaniem czy zbyt szybkie tempo życia. Anemię może również powodować ciąża, kiedy to w organizmie kobiety wzrasta zapotrzebowanie na żelazo i jeżeli nie jest ono dostarczane wraz z pożywieniem, to organizm czerpie je z krwi. Aby uniknąć zachorowania na anemię musisz spożywać pokarmy bogate w żelazo. Najwięcej tego cennego składnika pokarmowego znajduje się w zielonych warzywach – na przykład w szpinaku, jak również w mięsie czy rybach morskich. Jeżeli przez długi czas czujesz się bardzo osłabiony i nie masz energii do działania, to koniecznie wykonaj podstawową morfologię krwi. Nieleczona anemia może być groźna dla centralnego ośrodka nerwowego.