Dietetycy wciąż powtarzają, że należy jak najczęściej sięgać po otręby. Czy jednak rzeczywiście tak robimy? I dlaczego to właśnie otręby są tak cenne dla naszego zdrowia? Warto przyjrzeć się temu zagadnieniu dużo bliżej. Główną zaletą otrębów jest wysoka zawartość błonnika. Jest on wskazany dla wszystkich, którzy chcą zadbać o swoją wagę, ponieważ pozwala na szybsze uczucie sytości, a to z kolei sprawia, że coraz rzadziej sięgamy po przekąski. Błonnik doskonale wspomaga także pracę układu pokarmowego, jest także z tego powodu wskazane, gdy naszym problemem są ciągłe zaparcia. Poza tym otręby mają w sobie dużo witamin i wiele mikro i makroelementów. Warto więc wybierać pieczywo i płatki śniadaniowe z wysoką zawartością otrębów. Ale dobrze również jeśli dodajemy je do innych potraw. Otręby można dosypywać do owsianki albo do pijanych kefirów czy jogurtów. Otręby powinny na co dzień zagościć w naszej kuchni i warto pomyśleć o tym, kiedy będziemy się wybierać do sklepu. Mogą one znacznie urozmaicić nasze codzienne dania.