Pyłek pszczeli to produkt pochodzenia naturalnego, który przez wielu dietetyków i specjalistów od żywienia jest uważany za najbardziej wartościowy twór pracy pszczół. Mówiąc o pyłku pszczelim, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na bardzo wysoką zawartość antyutleniaczy, które wydłużają życie struktur komórkowych i poprawiają przyswajanie innych składników odżywczych. Stosowanie pyłku pszczelego przekłada się również na siłę i wytrzymałość naszego organizmu, poleca się go więc osobom trenującym. Nie tylko poprawia pracę serca w czasie wysiłku, ale zwiększa przyrost masy mięśniowej u ćwiczących. Pyłek pszczeli jest także składnikiem antyalergicznym. Witaminy z grupy B w nim zawarte – a są tu niemal wszystkie – poprawiają naszą odporność na stres, poprawiają stan skóry i opóźniają efekty starzenia. Pyłek pszczeli to też witaminy E, C oraz D, rutyna i karoten. Pyłek jest także polecany cukrzykom, gdyż wspomaga metabolizm cukrów i niweluje niedobory składników mineralnych, dzięki czemu objawy choroby są mniej dokuczliwe.