Zdrowe jedzenie jest bardzo ważne – bez tego nie można cieszyć się dobrym zdrowiem. Jednak równie ważne, co odpowiednie odżywianie jest to, aby nie marnować żywności. Nawet najzdrowsza żywność, która ląduje w naszym koszu nie poprawia kondycji naszej planety. Co zatem należy zrobić, aby nie marnować jedzenia? Przede wszystkim rób zakupy z głową, a najlepiej z kartką papieru, na której będziesz miała wypisane wszystkie produkty. Opracuj sobie dietę na najbliższy tydzień, po czym udaj się do sklepu i kup wyłącznie to co jest niezbędne. Raz na czas spróbuj nie robić zakupów i przygotuj posiłek z tego co masz w lodówce i szafkach. Przyczynisz się w ten sposób do ekologii a przy okazji przekonasz się ile możesz zaoszczędzić. Wykorzystuj również resztki – następnym razem jak będziesz obierała pomarańczę, to zamiast wyrzucać skórkę zetrzyj ją na proszek i użyj jako dodatek przy pieczeniu ciasta. Rób również zakupy u lokalnych rolników. Owoce i warzywa będą tańsze niż w sklepach ekologicznych i na pewno zdrowsze niż w supermarketach.