Gdy spojrzymy na diety sportowców, zobaczymy, że częstym ich składnikiem jest ryż. Czy faktycznie jest on taki zdrowy? Odpowiedź brzmi: zdecydowanie tak! Ryż stanowi jedno z najzdrowszych źródeł węglowodanów. Specjaliści od żywienia zgodnie podkreślają, że nie istnieją żadne przeciwwskazania, aby ryż spożywać jak najczęściej. Oprócz węglowodanów ryż dostarcza organizmowi m. in błonnika, cynku i witaminy B Najpopularniejszy jest ryż biały, lecz dobrze jest także spróbować ryżu brązowego. Posiada on także bardzo dużo błonnika, magnezu, seleny, a także posiada niższy indeks glikemiczny. Gotowanie ryżu jest bardzo proste. W zależności od jego rodzaju, czas gotowania będzie wynosił od 15 do 45 minut. Najdłużej gotuje się brązowy ryż długoziarnisty. Każdy gatunek ryżu jest idealny do lekkich mięs takich jak kurczak albo indyk. Dodając do tego surówkę ze świeżych warzyw, zjadamy zdrowy i smaczny obiad, który z pewnością nie obciąży naszego żołądka. Bierzmy zatem przykład ze sportowców i pokochajmy ryż.