Zarówno owies jak i wszystkie jego przetwory regularnie spożywane zapewniają organizmowi odpowiednią dawkę większości niezbędnych do prawidłowo funkcjonowania witamin i minerałów. Na szczęście zapomniane niegdyś płatki owsiane z powodzeniem wracają na polskie stoły. I to bardzo cieszy lekarzy, którzy często korzystają z nich przy działaniu leczniczym czy ochronnym. Spośród wszystkich uprawianych czy dostępnych w naszym kraju zbóż to właśnie owies zawiera najwięcej dobroczynnych aminokwasów i błonnika pokarmowego, tak dobrze sprawdzającego się w przypadku osób odchudzających się. Owies zawiera również dość dużo tłuszczu, bo aż 7%. Jednak ten tłuszcz należy do grupy tych bardzo cennych i pożądanych. Tłuszcze te składają się głównie z niezbędnych dla organizmu tłuszczy nienasyconych, takich których ludzki organizm nie jest w stanie w żaden sposób wytworzyć samodzielnie. Zapobiegają one wytwarzaniu zakrzepów, wspomagają leczenie i profilaktykę miażdżycy, dodatkowo dbają o nawilżenie skóry i zapobiegają procesom starzenia się.