Lato to pora roku, która idealnie sprzyja wszelkiego rodzaju kuracjom i dietom odchudzająco-oczyszczającym. Dni są ciepłe, długie i zdecydowanie zachęcają do aktywności na świeżym powietrzu. Inna też jest nasza dieta: rezygnujemy z potraw rozgrzewających, ciężkich i kalorycznych. Programów i diet, z których możemy czerpać inspirację jest wiele, te najskuteczniejsze mają jednak kilka stałych elementów. Podstawą jest woda – bez odpowiedniej dawki płynów nie ma mowy o jakimkolwiek detoksie czy diecie. Pomoże usunąć toksyny, przefiltrować nerki, pobudzić układ pokarmowy do pracy. Jeśli ktoś nie lubi czystej wody, może urozmaicić jej spożywanie poprzez dodanie cytryny czy ziół. Szczególnie polecana jest właśnie cytryna, szczególnie dodawana do wody pitej na czczo. Oczyszcza organizm i pobudza jelita do pracy. Wśród pokarmów szczególnie poleca się znany ze swoich moczopędnych właściwości seler, odtruwający i wspomagający pracę układu pokarmowego. Warta uwagi jest też bogata w witaminę C kapusta i królowa kasz – kasza jaglana. Z ziół warte uwagi są: natka pietruszki i młoda pokrzywa.