We wszelkiego rodzaju dyskusjach o zdrowym żywieniu bardzo często mówi się, że dieta śródziemnomorska, zbliżona maksymalnie do diety wegetariańskiej, jest dużo lepszym pomysłem na życie. Osoby, które preferują taki styl żywienia, jedzą sporo warzyw i ryb morskich, mniej zaś mięsa i nabiału. Kiedy jednak zastanowić się nad tym problemem, nie do końca wiadomo, czy zalety diety śródziemnomorskiej są pochodną tych warzyw, czy też rezultatem stosowania tych tłuszczów. Okazuje się, że u osób, które przyzwyczajone są do stosowania korzystnych dla zdrowia tłuszczów, rzadziej występuje ryzyko udaru czy zawału serca. Podobne efekty osiągnięto zresztą u osób, które już miały podwyższony poziom cholesterolu i rozpoczęły suplementację tłuszczami zawierającymi kwasy omega- Dobre tłuszcze odnoszą zatem dobry rezultat w naszym organizmie. Uważać jednak trzeba z tłuszczami rafinowanymi, których stosowanie jest nie tylko niepotrzebne, ale i szkodliwe. Wystrzegać się zbyt dużych dawek tłuszczu powinny również osoby z nadwagą i mające niedogodności ze strony naczyń krwionośnych.