Moda na dietę bezglutenową zrobiła pszenicy czarny PR. Pszenica nie jest jednak taka zła, jak się ją maluje. Przede wszystkim jej ziarna stanowią doskonałe źródło energii. Około 60% ich składu to węglowodany. Pozostałe składniki to białka (12%), trochę błonnika oraz witaminy i minerały. Problemem jest rzeczywiście zbyt intensywna obróbka. Oczyszczone ziarno, wchodzące w skład białej mąki, zawiera tylko jedną czwartą tych składników, o których wspomniano wyżej. Im bardziej oczyszczona mąka, tym bardziej bezwartościowa, a straty większe. Korzystając zatem z mąki pszennej, dobrze jest wybierać mniej oczyszczoną. Wskazówkę dla nas stanowić może informacja o typie mąki na opakowaniu: im wyższy typ, tym mniej obrabiana mąką i tym więcej cennych właściwości ziaren zachowała. Można także mąkę pszenną mieszać z innymi rodzajami, bardziej wartościowymi. Takie mieszanki często pozwalają nam odkrywać nowe smaki. Oczywiście, w stosowaniu oczyszczonej mąki nie ma nic złego, rzecz w tym jednak, aby zachować zdrowe proporcje i nie sięgać po nią zbyt często.