Wołowina często mylnie kojarzy się jedynie z tłustymi burgerami, nie wiedząc, że najbardziej tuczące w burgerach są tak naprawdę dodatki (bułka z białego pieczywa i sosy). Mięso wołowe to znakomity składnik diety białkowej. Jeżeli prowadzimy aktywny tryb życia, wołowina może okazać się ważnym uzupełnieniem dziennego zapotrzebowania organizmu na proteiny. Jeden stek wołowy może zawierać nawet 60 gramów białka, i zaledwie 10 gram tłuszczu. Chcąc mieć pewność, że spożywana przez nas wołowina będzie korzystnie wpływała na nasz organizm, należy kupować mięso wysokiej jakości. Dobrze jest mieć sklep mięsny, który sprzedaje towar z pewnego źródła. Można także zaopatrywać się w pakowane mięso z supermarketu, lecz warto zwracać uwagę na oznaczenia na opakowaniu. Najpopularniejszym oznaczeniem gwarantującym jakość produktu jest logo zdrowego serca. Ilość potraw jakie możemy zrobić z wołowiny jest bardzo duża. Gdy nie chcemy już spożywać ciągle mięsa w formie steków, możemy poeksperymentować i zrobić np. wspaniały gulasz albo roladki. Wszystko zależy od naszej kreatywności.