Morwa

Morwa to duży krzew liściasty, istnieje 10 do 16 gatunków. Naturalnie rośnie w krajach azjatyckich, ale niektóre odmiany można znaleźć również w Polsce. Jej właściwości wykorzystywano już w starożytnych Chinach – podawano ją cierpiącym na nadciśnienie. Morwa może być wykorzystywana jako środek na odchudzanie, coraz więcej osób decyduje się na picie herbaty z jej liści. Składniki wyciągu z liści ograniczają działanie enzymów rozkładających cukry, dzięki czemu mniejsza ilość glukozy jest wchłaniana w przewodzie pokarmowym. Poza właściwościami odchudzającymi, wywar z liści zawiera również witaminy z grupy B, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i uczestniczą w syntezie białek, oraz witaminę PP, która usprawnia pracę mózgu. Owoce morwy są niskokaloryczne, a także bogate w flawonoidy, które usuwają z organizmu wolne rodniki. Regularne spożywanie owoców morwy białej poprawia trawienie dzięki zawartości pektyn. W Polsce możemy kupić liście morwy w saszetkach do zaparzania, suszone owoce, a także wyciąg w formie tabletek.