Ta nazwa brzmi jeszcze dość egzotycznie, jednak maka jest rośliną bardzo wartościową, którą uprawia się dla jej wartościowego korzenia. Makę dość powszechnie wykorzystywano jako środek działający na organizm wzmacniająco, budujący jego odporność i poprawiający libido. Obecna medycyna pozwala nam pójść nieco dalej i wskazać, że maka przynosi bardzo korzystne działanie poprzez wspieranie wielu narządów wewnętrznych, także tarczycy, poprawia poziom energii poprzez dotlenianie krwi, a także niwelując dolegliwości takie jak anemia, depresja, zmęczenie, problemy z pamięcią czy dyskomfort wynikający z menstruacji i menopauzy. Maka, którą w Polsce kupić można w formie proszku, zawiera bardzo dużo węglowodanów, aż 9% błonnika i 10% białka. Jest to białko bardzo wartościowe, na które składa się aż dwadzieścia aminokwasów. Maka ma co prawda także sporo tłuszczu, na uwagę jednak zasługuje fakt, że są to przede wszystkim cenne kwasy tłuszczowe: oleinowy, linolowy, palmitynowy. To także roślinne sterole, wspierające układ odpornościowy.