Kasza bulgur na tle innych kasz wyróżnia się swoimi doskonałymi właściwościami i wartościami odżywczymi. Zawiera niemal dwukrotnie tyle błonnika (niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego) co inne rodzaje kasz. Dodatkowo jest niskokaloryczna, a przy tym zawiera wysokie ilości wapnia i fosforu, który wpływa na utrzymanie w dobrym stanie kości. Kasza bulgur zawiera potas, wapń, magnez i sód, które przyczyniają się do regulacji pracy układu krwionośnego i naczyniowego. Zawierając żelazo i kwas foliowy, kasza bulgur jest również doskonałym pożywieniem dla tych, którzy borykają się z anemią – pomaga jej zapobiegać i pozwala na zniwelowanie jej skutków dla organizmu człowieka. Kasza bulgur powinna znaleźć się w jadłospisie wszystkich osób, które narażone są na duże ilości stresu – zawiera bowiem wiele witamin z grupy B, które odpowiadają za poprawne funkcjonowanie układu nerwowego i regulują jego pracę. Jak widać, kasza bulgur ma bardzo wiele dobroczynnych właściwości i warto ją spożywać.