Istnieje przekonanie, że jogurty są bardzo zdrową i lekką przekąską. Nic bardziej mylnego. Nawet jogurt który jest opisany jako naturalny, może zawierać mnóstwo cukru. Trzeba wiedzieć, że prawdziwy jogurt naturalny jest robiony z mleka i kultur bakterii. Zanim wybierzemy zdrowy jogurt, przeczytajmy dobrze jego skład i nie dajmy się zwieść jogurtom light. Tego typu produkty charakteryzują się brakiem witamin A, D i K, a dodatkowo wapń jaki jest w nich zawarty jest bardzo ciężko wchłanialny. Najlepsze są jogurty zawierające 1, 5% tłuszczu. Jogurty owocowe to z kolei bomby cukrowe. Częste ich spożywanie może powodować cukrzycę. Jeżeli w składzie takiego produktu nie znajdziemy tzw. wsadu owocowego, lepiej od razu odłożyć go na półkę. Jeżeli chcemy zjeść zdrową przekąskę, kupmy jogurt zawierający bakterie probiotyczne i dodajmy świeżych owoców. Jogurt także możemy przygotować w domowych warunkach. Zrobienie go trwa zaledwie kilka godzin. Producenci atakują nas produktami, które są light i fit. Okazuje się jednak, że najczęściej mają one niewiele wspólnego ze zdrowym, lekkim posiłkiem.