Jarmuż najlepszy jest na surowo – nie sposób temu zaprzeczyć. Jednak z drugiej strony nawet pozbawiony części swoich wartości jarmuż jest lepszy niż niezdrowe przekąski. Wystarczy kilka garści jarmużu opłukać i pociąć w wygodne do jedzenia kawałki. Następnie olej rzepakowy lub inny zdrowy olej wymieszać należy z ulubionymi przyprawami. Może to być papryka, zioła, pieprz, sól. Z solą, tradycyjnie już, przesadzać nie należy. Do takiej ziołowo-tłuszczowej mieszanki dodać należy następnie kawałki jarmużu i dokładnie wymieszać, aby oblepiły się miksturą i każdy liść został dobrze przyprawiony. Przekładamy liście na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza. Orientacyjnie jest to około 5 do 7 minut, czas jednak trzeba dobrze kontrolować, ponieważ każdy piekarnik piecze nieco inaczej. Już po chwili można smakować prawdziwie zdrową przekąskę, do której przekonać można nawet niedowiarków, którym na myśl nie przyszło, że z zieleniny można otrzymać chipsy.