Od dziecka wpajane jest nam, jak znakomite są warzywa. Niestety, gdy jesteśmy mali, zupełnie nie podzielamy tego poglądu. Bardzo duża ilość dzieci dostaje gęsiej skórki na myśl o szpinaku albo o surowej marchewce. Mając wyrobione negatywne myślenie na temat warzyw, dorastamy i przekonanie to się nie zmienia. Naturalne jest dla nas, że lepiej jest zjeść batona zamiast rzodkiewkę. Niestety odbija się to kolosalnie na naszym zdrowiu. Trzeba mieć świadomość, że bardzo nasze nawyki żywieniowe w życiu dorosłym, są kształtowane przez sposób odżywiania w dzieciństwie. A przecież warzywa wcale nie muszą być złe. Trzeba je tylko odpowiednio przyrządzić. Smażenie warzyw z dodatkiem aromatycznych przypraw, może być jednym z dań, które polubimy. Innym dobrym sposobem jest faszerowanie warzyw. Świetnie nadaje się do tego cukinia albo papryka. Możemy wypełnić ją serem żółtym albo serem feta. Dla tych, którzy dbają o linię, idealnym rozwiązaniem będzie gotowanie warzyw na parze. Wówczas staną się one miękkie. Oczywiście, warto użyć dużej ilości przypraw dla smaku.