Udowodniono naukowo, że chlorella wzmacnia działanie układu odpornościowego w przypadku osób znajdujących się w stanach rekonwalescencji. Wspiera ona bowiem procesy rozwoju dobrych bakterii, ułatwia wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia i wspomaga trawienia. W 60% składa się z łatwo przyswajalnego białka. Zawiera witaminy B, C oraz E, aminokwasy, kwas foliowy, żelazo oraz wapń. Już jedna łyżka sproszkowanej chlorelli zapewnia trzykrotne zaspokojenie dziennego zapotrzebowania naszego organizmu żelazo i w 100% zaspokaja zapotrzebowanie na wapń. Zażywając chlorellę, dostarczymy sobie również kwasów tłuszczowych, w tym bardzo cennych kwasów omega- Obniża również poziom cholesterolu w organizmie, zapobiegając tym samym miażdżycy. Optymalną dawką są 3 gramy chlorelli, w kuracjach odtruwających można ją podwoić. Najlepiej chlorellę mieszać z koktajlem, jogurtem czy płatkami śniadaniowymi, co sprawi, że jej specyficzny smak nie będzie tak mocno wyczuwalny, my zaś nie będziemy mieć nawet świadomości jej spożywania.