Kasza jaglana, jeszcze niedawno niedoceniana i przez mało kogo stosowana w codziennej kuchni, zaczyna coraz częściej pojawiać się na naszych stołach. Świadczy to o tym, iż coraz większą wagę przywiązujemy do zdrowych, lekkostrawnych i pełnowartościowych posiłków. Nie każdy jednak lubi kasze i nawet najwięksi zapaleńcy zdrowego odżywiania odmawiają sobie tych jakże zdrowych specjałów, nie mogąc przemóc swej niechęci. Są jednak sposoby, aby kasze jaglaną przyrządzić w sposób zupełnie niecodzienny, który być może przemówi do gustów kulinarnych większego grona ludzi. Otóż przede wszystkim należny zwrócić uwagę na jakość kupowanej kaszy i lepiej w ogóle pominąć półki z kaszami pakowanymi w poporcjowane woreczki. Poszukajmy dobrej kaszy w sklepie ze zdrową żywnością. O wiele lepszy i delikatniejszy smak uzyskamy gotując kaszę z dodatkiem odrobiny masła lub oleju kokosowego. Nada to potrawie lekkości. Natomiast podając ją z owocami i płatkami migdałów uzyskamy niepowtarzalny smak i bardzo zdrowe bogate w witaminy i składniki mineralne danie.