Jabłka to jedne z popularniejszych owoców w całym naszym kraju. Są uważane za bardzo zdrowe i jednocześnie pyszne. Trzeba jednak podkreślić, że najlepiej kupować jabłka ekologiczne, które posiadają odpowiednie certyfikaty. Niestety dużo osób woli wybrać tańsze owoce, które można znaleźć na przykład w supermarketach. Dlaczego nie należy tego robić? Warto wiedzieć, że zazwyczaj w takich dużych centrach handlowych jabłka są specjalnie wypolerowane, aby kusiły swoją prezencją. Kłopot jednak w tym, że lepszy wygląd owoców sprawia, że są one mniej zdrowe. Wszystko dlatego, że producenci często używają specjalnych środków do nabłyszczania skórki. Nierzadko stosują naturalną żywicę pozyskiwaną… z odchodów insektów. To sprawia, że jabłko ma błyszczącą skórkę i jest zdecydowanie bardziej odporne na obicia. Cechuje się też większą odpornością na zepsucie. Zastosowanie tej substancji sprawia jednak, że jabłka są zdecydowanie gorsze dla zdrowia. Lepsza opcja to owoce ekologiczne, które nie posiadają szkodliwych związków i lepiej działają na organizm człowieka.