W porównaniu z cukrem substancje słodzące mają szereg zalet: smak zbliżony do cukru, niewielką zawartość kalorii, są nieszkodliwe dla zębów, dostępne w korzystnej cenie, bezpieczne dla cukrzyków. Warto jednak pamiętać, że słodziki mogą powodować różne skutki uboczne. Do najważniejszych wad tych substancji należą: rakotwórcze działanie cyklaminianów i sacharyny (zostały wycofane), metaliczny posmak w ustach po niektórych słodzikach, niepożądane skutki uboczne nadmiernego spożycia, np. biegunki, stłuszczenie wątroby spowodowane zbyt dużymi ilościami fruktozy. W przemyśle spożywczym zamiast cukru najczęściej używa się aspartamu. Badania naukowe dowodzą, że stosowanie tej substancji nie ma niekorzystnego wpływ na zdrowie, nie należy jednak przekraczać dopuszczalnego spożycia. Dużą popularnością cieszą się różne naturalne substancje, takie jak: miód, ksylitol, fruktoza, melasa, syrop klonowy. Dostępne są także inne zamienniki cukru: aspartam, acesulfam K, sacharyna, malitol, sorbitol, taumatyna, mannitol, sukraloza, cyklaminiany.