Czarnuszka to roślina niesamowita. Popularyzowana wśród rodziców maluchów, jako środek zapobiegający infekcjom, okazuje się być cudownym specyfikiem w naszych kuchniach. W sklepach ze zdrową żywnością można kupić olej tłoczony z tej rośliny, który koniecznie trzeba dopisać do stałej listy zakupów. Był on znany już w starożytności jako środek medyczny. Nic dziwnego. W składzie czarnuszki znajdziemy niemal sto różnych substancji znanych z właściwości przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych. Ponad połowę jej zawartości stanowi kwas linolowy, obniżający poziom złego cholesterolu, wspomagający organizm w obronie przed nowotworami i regulujący metabolizm glukozy. Mamy tu też żelazo, cynk, potas, wapń, niemal pełną gamę witamin z grupy B, A oraz E. Olej z czarnuszki działa nie tylko odpornościowo i przeciwzapalnie, ale również regenerująco na nasz organizm. Pomoże w rekonwalescencji, wspomaga trawienie… Olej z czarnuszki włączony do diety skutecznie zastąpi wiele lekarstw i aptecznych specyfików.