Kasze – niegdyś stały gość na naszym stole w ostatnim czasie odeszły jakby w zapomnienie. Wydawały się posiłkami mało atrakcyjnymi, kojarzonymi z ubogą i mało urozmaiconą dietą. Nawet nie zdajemy sobie sprawy, jaką krzywdę sobie czynimy, gdy rezygnujemy z kasz. Pierwszy zarzut – że jedzenie kasz oznacza monotonną dietę – to całkowita nieprawda. Nawet jedząc kasze często musimy zdawać sobie sprawę, że gatunków kasz jest zdecydowanie więcej niż dni w tygodniu. Kasza jęczmienna, kukurydziana, jaglana, gryczana, kuskus i wiele innych. Każda o innym smaku, wyglądzie i doskonale sprawdzająca się w zestawie z innymi daniami. Stawiając na kasze na pewno nie będziemy mogli narzekać na monotonność diety. Ale jeszcze ważniejsze od kwestii smaku jest zdrowie. A kasze to źródło wielu potrzebnych naszemu organizmowi składników. Różne gatunki kasz powstają z różnych gatunków zbóż. W efekcie możemy cieszyć się różnorodną i niezwykle smaczną dietą. Kasze zawierają wiele witamin w tym te z grupy B, witaminę E oraz wiele składników mineralnych, szczególnie potas i magnez.