Stosując dietę odchudzającą eliminujemy z naszego jadłospisu nie tylko produkty wysokokaloryczne, ale również ciężkostrawne, szukamy natomiast ich lekkich i niskokalorycznych zamienników. Dieta taka powinna być zatem bogata w chude mięso, ryby i przede wszystkim warzywa. Nie należy również zapominać o produktach zbożowych. Każdy kto kiedykolwiek stosował jakąkolwiek dietę odchudzającą wie, jak dużą rolę w odchudzaniu odgrywa błonnik pokarmowy. Składnik ten występujący w wielu warzywach i innych produktach dzielimy na rozpuszczalny i nierozpuszczalny, przy czym zarówno jedna, jak i druga jego odmiana ma niebagatelny wpływ na nasz organizm. Pierwszy pęczniejąc w żołądku wywołuje uczucie sytości, co dla osób mających problem z nadmiernym łaknieniem, może przynieść ulgę podczas odchudzania. Druga odmiana natomiast, ogólnie mówiąc, przechodzi przez nasz organizm w postaci praktycznie niezmienionej, osuwając wszystkie napotkane na swej drodze resztki pokarmowe, tłuszcze etc.. Działa ona zatem oczyszczająco i zbawiennie na przykład na wzdęcia