Aloes zawiera dużo witamin, między innymi A, E oraz C, składniki mineralne, takie jak cynk, magnez, wapń, siatka, a także spore dawki przeciwutleniaczy, błonnika, enzymów. Są także dobrym źródłem polisacharydów, które działają nawilżająco na nasze narządy wewnętrzne, skórę, stawy i mózg. Zapewniają one także dobrze przyswajalne źródło energii. Aloes możemy w Polsce kupić najczęściej w formie napoju i w takiej postaci polecany jest we wszelkiego rodzaju dietach redukcyjnych i programach żywieniowych dla sportowców. Aloes nie tylko pozwala spalić tkankę tłuszczową, ale wspiera także budowanie masy mięśniowej. Dobrze oddziałuje na układ trawienny. Aloes posiada także właściwości hamujące procesy stanów zapalnych w stawach, obrzęki i uszkodzenia tkanek. Wspomaga procesy gojenia, dzięki czemu wchodzi w skład wielu maści i preparatów leczniczych. Zażywanie aloesu pobudza również naszą wątrobę do produkcji glutationu – ważnego dla produkcji białych krwinek przeciwutleniacza. Zastosowanie rośliny w dietetyce i medycynie jest zresztą bardzo szerokie.