Często słyszymy, że żelazo jest pierwiastkiem, którego nie powinno nigdy zabraknąć w naszej diecie. Bez odpowiedniej ilości żelaza nasz organizm nie jest w stanie normalnie funkcjonować. Organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać żelaza, dlatego też musi ono być mu dostarczane razem z pożywieniem. W organizmie żelazo stosowane jest do produkcji hemoglobiny – ważnego składnika krwi. Jego niedobór zazwyczaj jest przyczyną anemii. Do niedoboru żelaza może więc dojść w przypadku dużej utraty krwi. Jednak nadmiar żelaza także nie jest dla organizmu dobry. Może prowadzić między innymi do zaburzeń hormonalnych albo depresji, czy też osteoporozy. Warto dbać o to, aby nasz organizm otrzymywał codziennie odpowiednią ilość żelaza. W jakich produktach znajduje się dużo żelaza? Największa ilość żelaza znajduje się w mięsie, a zwłaszcza w podrobach. Dużo żelaza znajduje się również w roślinach strączkowych. Warto dbać o zdrową dietę – dzięki niej nasz organizm funkcjonuje prawidłowo.