Koenzym Q10 to inaczej ubichinon. Powszechnie wiadomo, że jest to substancja konieczna w funkcjonowaniu wszystkich komórek w organizmie. Bierze ona udział w wytwarzaniu energii, a także dotlenia komórki i stanowi ochronę przed niebezpiecznymi wolnymi rodnikami. Koenzym ten znajduje się przede wszystkim w brokułach, szpinaku, oleju oraz rybach. Bez niego nie jest możliwe prawidłowe funkcjonowanie organów wymagających dużej ilości energii, między innymi serca oraz mięśni. Koenzym Q10 jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Uniemożliwia on odkładanie się cholesterolu w tętnicach, potrafi niwelować negatywne zmiany w organizmie. Przydaje się on przede wszystkim w leczeniu niewydolności krążenia, miażdżycy, nadciśnienia, Parkinsona, Alzheimera, cukrzycy, parodontozy, choroby niedokrwiennej serca. Warto wiedzieć, że do przyswojenia tego koenzymu niezbędne są tłuszcze. Oprócz tego trzeba mieć świadomość, że wysoka temperatura powoduje zmniejszenie jego zawartości w gotowanym pokarmie.