Uprawianie sportu wiąże się nie tylko z coraz lepszą sylwetką, ale również z coraz lepszymi wynikami. Bardzo często dochodzi do tego, że po pewnym czasie nie odczuwamy charakterystycznych zakwasów, a w dalszym ciągu istnieje przekonanie, że są one wyznacznikiem dobrej jakości treningu, jednak czy tak jest naprawdę? Otóż jest to w żadnym wypadku niepotwierdzony mit, a jeśli wierzymy w to, że im będziemy mieć większe zakwasy, tym lepiej dla naszego organizmu, jesteśmy w bardzo dużym błędzie, gdyż nie mają one wpływu na jakość ćwiczeń i wysiłku. Zakwasy następują w sytuacji gdy nasz organizm produkuje kwas mlekowym który jest wydzielany w czasie i po treningu, nie ma on jednak żadnego wpływu na jakość wysiłku. Jest to związane raczej z zastaniem naszego organizmu, gdyż zakwasy u większości pojawiają się jedynie w czasie kilku pierwszych sesji treningowych, gdy ich organizm i mięśnie nie są jeszcze przyzwyczajone do wysiłku i to może oznaczać iż powinniśmy się jednak więcej ruszać i uprawiać sportu.