Tauryna to siarkowy aminokwas biogenny. Znajduje się ona przede wszystkim w zwierzęcych tkankach. U człowieka najwięcej jest jej w sercu, mózgu oraz mięśniach. Jakie produkty spożywcze są źródłem tauryny? Głównie indycze mięso, owoce morza (również ryby), soczewica, groch, mleko w proszku oraz słynne napoje energetyczne. Jakie jest jej działanie? Przede wszystkim tauryna zwiększa rozpuszczalność kwasów żółciowych, a także transportuje kreatynę do mięśni, dzięki czemu następuje rozwój tkanki mięśniowej i nie następuje rozpad mięśni. Oprócz tego tauryna wpływa na układ nerwowy, jest neuroprzekaźnikiem. Wspiera ona prawidłowy rozwój mózgu. Pomaga także rozluźnić mięśnie, przyspiesza ich regenerację. Ma także właściwości detoksykacyjne. Jakie dawki tauryny są wskazane? Na kilogram masy ciała powinno się przyjmować do 2 g tauryny, aczkolwiek 3 gramy również są jeszcze dopuszczalne. Skutki uboczne tauryny występują rzadko, ale nie mogą jej przyjmować kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące piersią.