Temat zielonej kawy jest bardzo często podejmowany w kontekście odchudzania. Producenci reklamują ten produkt jako sposób na ograniczenie łaknienia i redukcję tkanki tłuszczowej. Przede wszystkim trzeba jasno podkreślić, że zielona kawa jest tylko suplementem diety. Nie można na nie opierać plany żywieniowego. Sekretem zielonej kawy jest kwas chlorogenowy, który występuje w tkankach roślinnych (tak samo jak w suszonych śliwkach czy owocach kakaowca lub głogu). Odpowiedzialny jest on za ograniczenie wchłanianego cukru w przewodzie pokarmowym. To z kolei zmusza organizm to spalania już nagromadzonych zapasów. na tym polega cały mechanizm oparty na kwasie chlorogenowym zawartym w kawie zielonej. Kawa zielona zawiera kofeinę w takim samym stopniu jak kawa palona, jednak przez wyeliminowanie procesu obróbki termicznej i fermentacji, nie traci swoich naturalnych właściwości. Wypalanie ziaren kawy znacznie ogranicza zawartość kwasu w kawie palonej. Nie do końca jednak udowodnione jest, czy substancją aktywną jest kofeina, która pobudza, czy kwas chlorogenowy.