Jeśli jeszcze nie słyszałeś o pszenicy durum warto od razu zmienić ten fakt. To pszenica, która jest znacznie zdrowsza niż tradycyjna i dlatego warto wzbogacić swoja dietę w produkty z jej ziaren. Dlaczego nie jest u nas powszechnie stosowana? Ponieważ występuje w Chinach i na Bliskim Wschodzie. Produkuje się z niej makarony, które są zdrowsze niż te znane nam z tradycyjnej kuchni polskiej. Ziarna pszenicy durum są bogate w białka, tłuszcze i całą moc witamin. Jest w nich wysoka zawartość fosforu, żelaza oraz potasu. Jeśli chcemy się zdrowo odżywiać, warto przerzucić się na dania makaronowe właśnie z mąki durum. Tym bardziej, że posiada ona niższy indeks glikiemiczny (szczególnie jeśli pilnujemy, by nie gotował się zbyt długo). Pszenica durum nie jest jednak rozwiązaniem dla osób, które próbują unikać glutenu. Jest go sporo także w tej niezwykłej pszenicy, dlatego nie jest polecana dla tych, którzy są na diecie bezglutenowej. Powinni jednak sięgnąć po nią wszyscy na diecie węglowodanowej oraz Ci, którzy uwielbiają eksperymentować z kuchnią włoską.