Moda na bycie fit, przy różnych swych skłonnościach do przesady, ma jeden plus. Pozwala odkryć nam takie triki kulinarne, które wcześniej nie przyszłyby nam do głowy. Jednym z takich pomysłów jest koncepcja pizzy bez mąki, za to z kalafiorem. To dobra wiadomość dla miłośników pizzy, których nie brakuje. Ta oryginalna dołuje ilością węglowodanów, które się znajdują w cieście, zatem każdy, kto poważnie myśli o utracie kilku kilogramów, pozwala sobie na nią rzadziej niż by chciał. Powstała zatem koncepcja na pizzę z kalafiora, która – nie ma się co łudzić – nie smakuje jak pizza z włoskiej restauracji, ma za to znacznie mniej kalorii, jest smaczna oraz sycąca. Wystarczy około 50 dag surowego kalafiora, 2 jajka i przyprawy, które kojarzą nam się z pizzą. Kalafior należy zetrzeć na tarce na „kruszonkę”, zalać wodą do poziomu kalafiora i gotować przez 8 minut. Następnie należy warzywo odcedzić i wycisnąć, by było jak najsuchsze. Dodajemy jajka, sól i przyprawy, po czym powstałą masę układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na grubość ok. 1/2 cm. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, po czym nakładamy ulubione, zdrowe dodatki i zapiekamy.