Włoskie, laskowe, ziemne, arachidowe. Orzechy przedłużają życie. Badania specjalistów potwierdzają zbawienny wpływ orzechów na unikanie chorób nowotworowych i problemów z sercem. Wystarczy garść dziennie. Najlepiej jest spożywać orzechy nieprzetworzone. Zawierają one witaminy, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. Jedyną wadą orzechów może być ich kaloryczność. Dobrze jest je stosować jako niewielką przekąskę. Oprócz wymienionych na początku orzechów, istnieje bardzo wiele innych odmian tj. makadamia, pinia, pekan, orzech brazylijski. Różnią się one między sobą zawartością tłuszczu i witamin. Jeżeli poziom cholesterolu we krwi jest zbyt wysoki, pierwszym krokiem do jego zmniejszenia niech będzie zjadanie orzechów. Podobnie jest, gdy obawiamy się nadciśnienia tętniczego. Spożywanie orzechów zalecane jest także w przypadku wystąpienia depresji. Korzyści ze spożywania orzechów jest mnóstwo. Jak widać, zadbać o zdrowie nie jest wcale tak trudno. Wystarczy odpowiednia motywacja. Niech stwierdzenie, że długie szczęśliwe życie jest najważniejsze, będzie właśnie taką motywacją.