Bycie fit i trzymanie zdrowego tryby życia to kwestia, na którą składa się kilka czynników, w tym najważniejsze, czyli dieta i aktywność fizyczna. Jest jeszcze jeden ważny element łączący cała układankę: nastawienie i motywacja. Jest jeden mała zasada, która związana głownie z kwestią żywieniową, na która warto zwrócić uwagę: zasada lepiej mniej, a częściej. Istotne jest, aby przestrzegać pewnej rutyny żywieniowej, jadać posiłki o określonych porach i nie obżerać się. Optymalnym rozwiązaniem jest, aby co kilka godzin dostarczać małe ilości pokarmów, tak aby organizm mógł je spokojnie trawić. W sytuacji, gdy głodzimy się przez cały dzień po to, aby raz tylko „napchać się” nasz organizm nie radzi sobie w sposób prawidłowy. Po pierwsze, proces trawienia nie przebiega prawidłowo, a organizm w pierwszej kolejności stara się zrobić „zapasy” na kolejne głodówkowe godziny i odkłada pokarm w formie tłuszczów, zamiast je spalać. Dlatego poleca się podawanie posiłków na małych talerzykach, aby nasz mózg dostał informację, że posiłek był syty i nie wymaga dokładki.