Kasza- niezwykle wartościowa

Produkty zbożowe stanowią ten składnik diety, z którego w żadnym wypadku nie powinno się rezygnować, chcąc schudnąć. Dostarczają węglowodanów niezbędnych do właściwej pracy organizmu. Należy wybierać wartościowe pod względem odżywczym produkty, a wtedy na pewno nie trzeba obawiać się o to, że węglowodany przyczynią się do tycia. Pieczywo pełnoziarniste czy wybrane rodzaje kasz, spożywane z umiarem, pomagają schudnąć i utrzymać zgrabną sylwetkę. To zasługa wysokiej zawartości błonnika regulującego przemianę materii. Dzięki niemu posiłki z udziałem kaszy sycą na długo, a także pomagają pozbyć się toksyn z organizmu. Kasze gryczana i jaglana stanowią ważny element jadłospisu osób walczących z nadmiarem kilogramów, przy czym ta druga sprawdzi się również w przypadku kuracji odkwaszających. Odchudzając się, warto pamiętać jedynie o tym, aby nie łączyć kaszy z wysokokalorycznymi dodatkami. Wystarczą warzywa i chude mięso, aby otrzymać pełnowartościowy i sycący posiłek bogaty w witaminy, minerały, węglowodany i cenne białko.