Spirulina to po prostu ekstrakt ze sproszkowanych alg. Jest coraz bardziej popularna ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Jest produktem uznawanym za naturalnie chłodny, jeśli więc mamy tzw. gorący metabolizm, spirulina będzie dla nas produktem idealnym. Usuwa ona tendencje do naturalnego przegrzewania się organizmu. Najczęściej spirulinę traktuje się jako dodatek do koktajli i soków. W tej formie sprawdza się rzeczywiście doskonale, gdyż jej charakterystyczny, nie każdemu odpowiadający smak, nie jest mocno wyczuwalny. Można ją mieszać także z sosami sałatkowymi, a nawet traktować jako posypkę do surówek i sałatek. Osoba początkująca oraz dzieci powinny skoncentrować się na niewielkich dawkach spiruliny: około 5 gramów dziennie. Później można ją podwoić. Sportowcy z kolei mogą używać nawet 30 gramów spiruliny dziennie. Jest to proszek niskokaloryczny i mocno odżywczy. Samej spiruliny nie można przedawkować, bo ewentualny nadmiar po prostu przechodzi przez układ pokarmowy i nadmiar jest usuwany z organizmu.