Coraz bardziej popularny w ostatnich czasach, szeroko rozumiany zdrowy tryb życia skłania nas ku poznawaniu nowych smaków i wprowadzani do naszych posiłków nowych produktów żywnościowych. Nowych lub może bardziej na nowo odkrytych. Jeszcze niedawno bardzo mało mówiło się o kaszy jaglanej, dziś natomiast wychwala się ją pod niebiosa, w związku z czym królować zaczyna ona na naszych stołach zarówno podczas śniadań, jak i obiadów. Podobnie jest z niedocenionym dotychczas siemieniem lnianym. Siemię lniane to oczywiście nasiona lnu, tego nie trzeba nikomu wyjaśniać, ciekawostka jest jedna jego dobroczynny wpływ na organizm ludzki. Przede wszystkim działa ono zbawiennie na błonę śluzową przełyku i żołądka. Nie jest to jednak jedyna zaleta tych drobnych ziarenek. Zawierają one dobroczynne dla ludzkiego mózgu kwasy omega 3 oraz lecytyn ę, jak i błonnik rozpuszczalny, wpływając pozytywnie na perystaltykę jelit i wspomagający odchudzanie. Siemię lniana spożywa się na wiele rozmaitych sposobów i w wielu różnorodnych potrawach.