Czarny ryż

Te niepozorne pożywienie zostało okrzyknięte najzdrowszym posiłkiem na świecie. To duży sukces, bowiem odmian samego ryżu jest na świecie ponad sto tysięcy. Już jedna łyżka dziennie wystarczy, by dostarczyć organizmowi mnóstwo cennych dla zdrowia minerałów, pierwiastków i witamin. Zawiera także błonnik, mnóstwo żelaza i witaminę E, znaną jako witamina młodości. Obecne antocyjany, czyli silne barwniki roślinne odpowiadają za zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka i cukrzycę. Uprawa tej rośliny staje się coraz bardziej popularna, a dietetycy pragną by produkt ten stał się produktem spożywanym przez ludzi na co dzień. Mimo, że ryż jest podstawą kuchni w wielu krajach, ta odmiana dopiero zyskuje na swojej wartości i powoli przekonuje do siebie coraz to szersze grono zwolenników. Możliwości podania jest wiele; może być on dodatkiem do sałatek i obiadów. Doskonale syci, gotuje się go bardzo szybko, oczyszcza organizm, a łagodny smak sprawi, że na pewno sięgniemy po niego ponownie. Kupno możliwe jest w sklepach ze zdrową żywnością bądź na stronach internetowych.