Ze względu na swój specyficzny smak aronia nie cieszy się dużym powodzeniem w kuchniach. Tymczasem dobrze jest, przynajmniej częściowo, wykorzystać jej potencjał w przetworach domowych, gdyż niewiele roślin zawiera tak duże stężenie dobroczynnych dla naszego układu pokarmowego polifenoli. W aronii odnajdziemy tych związków pięć razy więcej niż ma ich grejpfrut czy winogrona. Spożywanie przetworów z aronii – czy to w formie dżemu, konfitury, czy też soku – może znacząco zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nawet, jeśli w naszej diecie nie brakuje tłuszczu. Oprócz tego aronia dostarcza nam bardzo dużych dawek witaminy C, obniża ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi, opóźnia też procesy starzenia komórkowego. Niektórzy przypisują aronii moc opóźnienia rozwoju jaskry i zaćmy. Szczególnie poleca się ją jednak osobom po zawałach serca i wylewach oraz osobom otaczającym się elektroniką (telefony komórkowe, komputery etc.). Owoce aronii można suszyć i mrozić, aby następnie zaparzać z nich herbatę. Można też stosować ją w przetworach domowych.